Flag Stars
English

M'n eerste kennismaking met Curaçao in1972

<< Terug
<< Nieuwere foto Overzicht (foto 629 van 3484) Oudere foto >>

M'n eerste kennismaking met Curaçao in1972

Fotograaf: Dick Makkinga
Toegevoegd op: 1-5-2011
Cijfer: 8.6 (10 beoordelingen) (login om een cijfer te geven).
Weergaves: 9723
Beschrijving: Hier een stukje over het ongeval met de brug, wordt het wat duidelijker.


Als je over de Julianabrug rijdt voel je je even hoog boven het eiland zweven. Beneden de oranjerode daken van Otrobanda en in de verte de heuvels van Banda’Riba. De machtige brug is tegenwoordig een gezichtsbepalend bouwwerk. Op elke foto lijkt zij Willemstad liefdevol te omarmen. In de ontstaansgeschiedenis van deze brug vond echter een rampzalig ongeluk plaats. Op 6 november 1967 stortte namelijk een deel van de constructie van de Julianabrug, die toen in aanbouw was, in. Maar liefst vijftien werklieden verloren hierbij hun leven. Karel L. Josefa, destijds een klein jongetje, wijdde er in de vorm van een boek een klein monument aan.
In 1967 werd er gewerkt aan de brug die nu als een hoge boog Punda met Otrobanda verbindt. De Julianabrug, zoals de nieuwe verbinding zou gaan heten, zou de twee stadsdelen makkelijker met de auto bereikbaar maken, zodat autoverkeer niet eerst rond het Schottegat zou hoeven te rijden. Over de pontjesbrug mocht namelijk geen motorverkeer.
Om tien voor acht in de ochtend van maandag 6 november, werd de stad door een donderend geraas opgeschrikt. Een deel van de brug raakte los en kwam in de St. Annabaai terecht. Het blijkt een van de grootste rampen in de geschiedenis van Curaçao.
Negen Antillianen en zes Nederlanders verloren hun leven. Karel L. Josefa was in die tijd een kind dat in Otrobanda leefde en maakte de ontreddering van dichtbij mee. Hij beschrijft de gebeurtenissen van die dag aan de hand van herinneringen, gesprekken met nabestaanden en krantenartikelen en –foto’s in het boekje Maandag 6 november 1967.
De geschiedenis van de val van de Julianabrug. Van de overleden werklieden maakte hij zo mogelijk kleine portretjes. Verder beschrijft hij aan de hand van krantenfoto’s de berging, begrafenis en de speculaties over de oorzaak. Die zal volgens hem ‘een mysterie’ blijven.
Na het ongeluk werd de constructie van de brug in elk geval veranderd. In plaats van de brug vanaf een kant te beginnen en vervolgens aan de andere kant verder te gaan, werd vanaf beide zijden gebouwd. De brug werd op 2 maart 1974 officieel geopend voor autoverkeer.
Op 2 november van dat jaar werd er op de plaats waar je de Julianabrug in westelijke richting opgaat, een herdenkingsmonument geplaatst voor de werkers die het leven lieten. Als je nog eens over de brug rijdt, kun je het misschien zien: een groep van uit de grond stekende staven, ontworpen door architect Alberto Badaracco.


Foto Reacties:
d.j. wilhelm, 08-12-2017 16:47
Mijn vader ir G Wilhelm van de Nederlandse constructie en machinefabriek toen pletterij vsn enthoven uit delft was hoofdingenieur tijdens de herbouw van deze grootse brug. Grootse brug en imposant. 50 jaar na dato nog steeds gedenkwaardig wat er allemaal gebeurd is en dat hij nu nog staat
Reageer op deze reactie.
Remco, 07-11-2012 16:27
Beste Dick, Ik ben bezig een gids over Curacao te schrijven en zou graag contact hebben om het gebruik van een foto te bespreken. Zou u mij kunnen mailen.

met vriendelijke groeten,

Remco
scubaincuba@hotmail.com
Reageer op deze reactie.
Eugene Lacroes, 07-10-2012 12:43
Supper foto,,, Mooi stuk van onze geschiedenis..Dank u wel.
EEN Dikke 10.
Reageer op deze reactie.
Henk, 20-01-2012 08:01
Aan de bouw van deze brug heb ik gewerkt in 1971.
Daarom trekt het eiland mij nog altijd.
Wij woonden toen aan de Dr. WP Maalweg.
Het was een zeer mooie tijd.
Reageer op deze reactie.
J.A. de Winter, 18-12-2011 10:49
Deze foto roept vele herinneringen op.Men begon eerst van de ene kant, maar na het storten van het "PUNDA" deel, begon men van twee kanten.
Ik reed over de Emma brug vanuit het KNSM kantoor naar de Westwerf, toen de brug 's morgens vroeg instortte.
KNSM kantoor is gebouw ,et platte dak op de voporgrond. Bedankt
Reageer op deze reactie.

Reageer op deze foto:
(Om te reageren als lid dient u eerst in te loggen, anders reageert u als gast)
* Naam:
* E-mail:
* Reactie:
* Verificatie:
Neem de tekst in het onderstaande plaatje over.
Captcha image
 

<< Nieuwere foto Overzicht (foto 629 van 3484) Oudere foto >>
Copyright © 2004-2018 Curacao-Fotos.nl. Alle rechten voorbehouden.